Jeśli macie w planach wyjazd na Kubę, powinniście dowiedzieć się jak najwięcej o warunkach codziennego życia na tej egzotycznej wyspie. Chociaż na Kubie od lat panują żelazne zasady jeśli chodzi np. o podział żywności, to zagraniczni turyści nie powinni obawiać się, że będą chodzić tam głodni. Państwo stworzyło bowiem specjalną sieć dystrybucyjną, która ma za zadanie dostarczać do obiektów turystycznych jak najlepsze smakołyki. Tyle, że hotelowi kucharze zazwyczaj przygotowują dania kuchni międzynarodowej. Jeśli więc macie ochotę spróbować prawdziwie kubańskiego jedzenia, wybierzcie się do paladeres. Są to małe, prywatne restauracje z autentyczną kuchnią kreolską.
Jaka jest typowa kubańska kuchnia?
Kubańska kuchnia to wyjątkowe połączenie kuchni hiszpańskiej, dań murzyńskich niewolników oraz rdzennych Indian. Jedzenie na Kubie jest bardzo proste, aromatyczne, sycące i zdrowe. Podstawę kubańskiej kuchni stanowią fasola i ryż. Kubańczycy chętnie przygotowują dania ze smażonymi warzywami, maniokiem, ziemniakami i batatami oraz korzeniami pochrzynu. Warto wiedzieć, że na Kubie praktycznie nie jada się wołowiny, za to popularne jest spożywanie dań z drobiu i wieprzowiny. Na wybrzeżu zwyczajowo spożywa się bardzo wiele ryb i owoców morza. Jeśli pragniecie skosztować lokalnych przysmaków, poszukajcie niewielkich prywatnych restauracji, w których bywają sami Kubańczycy. Jeśli będziecie mieć szczęście, być może sympatyczni mieszkańcy Kuby zaproszą Was do siebie na rodzinny obiad lub kolację. Naprawdę warto skorzystać z tej okazji, bo kuchnia domowa na Kubie jest zwykle o wiele lepsza od tej serwowanej w restauracjach. Poza tym gotowanie to na Kubie prawdziwie rodzinny rytuał, w którym bierze udział zwykle cała familia. Odwiedzając Kubańczyków w ich domach, będziecie mieć także okazję poznać miejscowe zwyczaje i posłuchać nieodłącznej podczas rodzinnych spotkań przy stole muzyki.
Co warto zjeść?
Na przystawkę wybierzcie smaczną i lekką sałatkę owocową np. z grejpfruta, pomarańczy, ananasa i papai. Jako danie główne najczęściej serwuje się mięso z kurczaka, lub wieprzowe. Podczas uroczystości można spróbować duszonego, wędzonego, lub pieczonego prosiaka. Jeśli naprawdę chcecie poznać kubańskie smaki, skosztujcie tradycyjnego białego ryżu z czarną fasolą czyli potrawy znanej jako – moros y cristianos. Jeśli chodzi o regionalne zupy, to do wyboru zapewne będziecie mieć gęstą frijoles negros lub zupę arroz congrí z czerwonej fasoli. Po daniu głównym czas na tradycyjny kubański koktajl. Jednym z najbardziej znanych jest mojito, czyli mieszanka białego trzyletniego rumu, soku z cytryny, wody sodowej cukru oraz lodu, który przed podaniem ozdabia się miętą. Innym napojem na bazie rumu jest Cuba libre, czyli mieszanka tego alkoholu z colą. Polecamy też świeżo wyciskane soki owocowe i napoje.
Na Kubie można znaleźć wiele regionalnych przysmaków, których naprawdę warto spróbować. Tylko od Was zależy, czy wybierzecie dania wegetariańskie, czy mięsne, czy postawicie tylko na lekkie przystawki z owoców, albo aromatyczne drinki z wyśmienitym miejscowym rumem. Dla lubiących dobrze zjeść wycieczka na Kubę to strzał w 10 !