Egzotyczne Filipiny nazywane krainą siedmiu tysięcy wysepek zachwycają nie tylko przejrzystymi rafami koralowymi, bujną roślinnością i nietypowymi zwierzakami, ale również różnorodną i smaczną kuchnią. Jada się tam na kilka sposobów. Jedni wybierają tzw. „filipińskie gary”. Jest to bardzo popularny sposób podawania potraw na Filipinach, a dokładniej polega on na tym, że w wielu filipińskich domach znajdują się garkuchnie. Filipińczycy przyrządzają tam różne potrawy, umieszczają je w wielkich garach i wystawiają na zewnątrz swoich domów. Głodni zaglądają do naczyń, wybierają potrawę na którą najbardziej mają danego dnia ochotę i ją kupują. Jest to ciekawe, bo nigdy nie wiadomo co danego dnia serwują kuchnie, dlatego niewielkim kosztem można spróbować bardzo wielu przeróżnych filipińskich specjałów. Na Filipinach jada się też w restauracjach oraz barach, a także przygotowuje się potrawy samodzielnie z wielu dostępnych owoców, warzyw, mięs czy ryb, które można kupić na niesamowicie pachnących lokalnych targach.
Chcesz spróbować prawdziwej, filipińskiej kuchni? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów na Filipiny biura podróży Vanellus Travel: