Najpopularniejszym daniem Jordanii jest mansaf. Potrawa składa się z ryżu lub kaszy i gotowanej jagnięciny lub kurczaka podawanych na płaskim, cienkim jak pergamin chlebku (szrak). Całość dekoruje się sosem z kwaśniej śmietany i posypuje orzeszkami piniowymi lub migdałami. Je się go wspólnie z dużej tacy.
Koniecznie spróbować trzeba również falafli – kulek z ciecierzycy smażonych w głębokim oleju czy hummusu, pasty z gotowanej ciecierzycy wymieszanej z tahiną, czosnkiem, cytryną i oliwą z oliwek.
Równie często w Jordanii serwuje się:
– kofte – grillowane kiełbaski z dobrze przyprawionego mięsa mielonego,
– odpowiednik polskiego tatara – kibba naja – mieloną baraninę podawaną na surowo z grubo tartą pszenicą,
– maqlubba – gotowany na parze ryż z kawałkami podsmażonego mięsa i pomidora oraz nasionami sosny.
Na spragnionych słodkości czeka baklawa, czyli ciasto z orzechami lub miodem lub polany słodkim syropem mushbak. Do tego obowiązkowo aromatyczna kawa lub herbata, których picie w Jordanii to prawdziwy rytuał.
Zachęciliśmy Cię do wizyty w Jordanii? Zachęcamy do zapoznania się z ofertą wyjazdów do tego kraju biura podróży Globzon Travel: