Podróżując po Kubie koniecznie trzeba oddać się próbowaniu lokalnych przysmaków i regionalnych specjałów. W kubańskiej prostej, aromatycznej i jakże sycącej kuchni zauważalne są wpływy hiszpańskie oraz wpływy rdzennych Indian, a podstawę wielu dań stanowią ryż i fasola. Dodatek jakim są warzywa często się podsmaża i podaje z drobiem lub wieprzowiną (co ciekawe, na Kubie praktycznie w ogóle nie jada się wołowiny). Kubańczycy uwielbiają też owoce morze oraz ryby (każdy więc znajdzie coś dla siebie, bo wybór jest ogromny). Będąc na Kubie trzeba spróbować między innymi moros y cristianos (tradycyjnego ryżu z fasolą), frijoles negros (aromatycznej zupy) czy pysznych, lekkich sałatek. Kuba słynie też z orzeźwiających koktajlów, których próbować można w klimatycznych, kubańskich knajpkach.
Chcesz spróbować tradycyjnych przysmaków kubańskiej kuchni? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów na Kubę biura podróży Globzon Travel: