Jordania słynie nie tylko z pysznych przystawek i dań głównych, ale także słodkich deserów przygotowywanych między innymi na bazie orzechów czy miodu. A co najlepiej pasuje do deseru? Oczywiście, że kawa. I właśnie w Jordanii możemy napić się jednej z najlepszych i najbardziej aromatycznych kaw na Bliskim Wschodzie!
Przygotowanie kawy w Jordanii jest niemalże rytuałem, a jeśli ktoś zaproponuje nam kawę to rzecz jasna nie wypada odmawiać. Tradycyjna kawa zwykle jest dość gorzka, czarna i podawana z dużą ilością kardamonu. Sprawia to, że na pierwszy plan wychodzi prawdziwy smak kawy (a nie dodatki takie jak mleko czy cukier, bez których niektórzy nie potrafią się obyć pijąc codzienną kawę). Podawana jest ona w małych filiżaneczkach i zwykle picie tego napoju nie kończy się na jednej, a na kilku pełnych po brzegi małych kubeczkach. Często też po kawie zostanie podana nam herbata, która tym razem jest słodka i ma najczęściej miętowy posmak.
Kawę możemy kupić też praktycznie na każdej ulicy. Jej również warto spróbować, bo jej smak nie odbiega niemalże wcale od kawy, którą dostaniemy u jordańskich przyjaciół.
Każdy z nas wie jaką kawę uwielbia. Jedni piją ją z dodatkami, inni bez. Niezależnie jednak do której grupy Ty należysz – koniecznie spróbuj jordańskiej kawy, bo taki niepowtarzalny smak tego napoju poczujesz tylko w tym kraju!
Chcesz napić się jordańskiej kawy, spróbować specjałów jordańskiej kuchni i zobaczyć jedne z najpiękniejszych miejsc w Jordanii? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Jordanii biura podróży Globzon Travel: